E.M.M. Waalwijk

Eendracht Maakt Macht

Onze vereniging E.M.M. is geen gilde, maar kent wel de versierselen daarvan. Deze worden weer gedragen tijdens het zogenaamde "Koningschieten". Ook kennen we nog andere jaarlijks terugkerende verschietingen, zoals de Jokerwedstrijden, Koppelwedstrijden en een Jacht- & Veldronde.

Sinds 1871, Café ’t Vosje

Al in de middeleeuwen bestonden er boogschuttersgilden. Onze vereniging, opgericht in 1871, is voortgekomen uit het tussen ca. 1850 en 1900 heersende idee over de bescherming van de burgerbevolking, namelijk door middel van het oprichten van schutterijen. Waalwijk kende toentertijd 3 handboogschutterijen waarvan E.M.M. als enige overbleef. E.M.M. had haar doelen vanaf 1871, zoals bij zovele schutterijen in die tijd, achter een café gevestigd. Voor E.M.M. was dit ’t Vosje in Waalwijk. Bijna 135 jaar heeft E.M.M. genoten van voortreffelijk gastheerschap van verschillende generaties kasteleins van ’t Vosje.

Bouw nieuwe locatie

Door omstandigheden moest E.M.M. echter haar doelen in april 2006 verlaten. Met interventie van de gemeente Waalwijk heeft E.M.M. gelukkig een, overigens tijdelijk, onderkomen gevonden in het oude pantoffelmagazijn van de schoenfabriek van Van Haren. Hier hebben de leden met grote zelfwerkzaamheid en het aanboren van de juiste “bronnen” voor materiaal een voortreffelijke schietlocatie ingericht. In maart 2010 heeft E.M.M ook deze locatie gedwongen moeten verlaten en heeft haar doelen tijdelijk ondergebracht in de oude Toyota showroom van Van Dorst. In november 2011 was de volgende verhuizing en zijn wij verhuisd naar Industrieweg 69, 5145 PD Waalwijk en mogen we gebruik maken van een loods van Van den Noort.

Het nomaden bestaan van E.M.M. Waalwijk gaat voorlopig tot een eind komen en we zijn druk bezig met vergunningen en bouwplannen voor onze eigen locatie. Op 29 september 2013 is het dan zo ver en zijn we te vinden in ons nieuwe clubhuis.